2014. november 12., szerda

Massa védelmébe vette a modern F1-et

Felipe Massa
Felipe Massa
A William brazil versenyzője, Felipe Massa védelmébe vette a modern Forma-1-et, miután honfitársa, az 1980-as években három világbajnoki címet szerző Nelson Piquet komoly kritikákkal illette azt a Brazil Nagydíj helyszínén.
A 62 éves exversenyző szerint napjainkban a „butább pilóták” is elvezethetik az autókat, hiszen már nincs szükség olyan szintű technikai ismeretekre, mint néhány évtizeddel korábban. Piquet úgy véli, ma már elég „pusztán gyorsnak lenni és odafigyelni arra, hogy az ember ne kövessen el hibákat”. Honfitársa, Felipe Massa nem ért egyet kijelentésével, elmondása szerint a versenyzőknek napjainkban is tisztában kell lenniük az apróbb részletekkel, a korábbi korszakokat pedig nem is lehet összehasonlítani a jelenlegivel, lévén a sport hatalmas változáson ment keresztül.
„Igaz, hogy régebben sokkal kevesebb mérnök dolgozott egy autón, és az is tiszta sor, hogy a versenyzőknek ismerniük kellett a technikai oldalt” – mondta Massa a brazil Sport televízió egyik munkatársának. „Az autók azonban szinte teljesen mechanikusak voltak, komolyabb aerodinamika nélkül. Most rengeteg egyéb tényezőre kell figyelni, ilyen például az elektronika, de ezen felül sok-sok dolgot észben kell tartanunk vezetés közben. Korábban az autóban a kormánnyal, a gázzal, a fékkel és a kuplunggal dolgoztál, ma viszont gyakran kanyarodás közben is állítanunk kell valamin. A világ megváltozott – a sport is teljesen más” – fogalmaz a tizenegyszeres futamgyőztes.
Piquet a hétvége során az állítható hátsószárnyat is bírálta, ami az előzést hivatott megkönnyíteni, egyesek szerint azonban túlságosan mesterségessé teszi a versenyzést. A háromszoros világbajnok egyébként az eredményhirdetés után is megemlítette, hogy az elöl haladó szempontjából igazságtalan az, hogy a követő több alkalommal is nyithatja hátsó szárnyát. Massa nyilatkozata során ezt az újítást is védelmébe vette, akárcsak ellenfeleit, azaz a királykategória jelenlegi mezőnyét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése