2014. december 1., hétfő

Idén visszatért a legjobb Massa – véli Rob Smedley

Élversenyzőkhöz méltó módon, a legszebb ferraris éveit idézően versenyzett Felipe Massa a szezon végén – véli Rob Smedley. A Williams mérnöke szerint ha így folytatja, a brazil bármire képes lehet 2015-ben.

Forrás: Autosport

Utolsó ferraris szezonjában csak egyetlen alkalommal állhatott dobogóra, miközben utolsó győzelmét mindmáig a 2008-as interlagosi elsősége jelenti, holott azóta a Ferrarival csapattársa, Fernando Alonso többször is diadalmaskodott már. A halovány formában lévő Felipe Massa múlt ősszel nemkívánatos személlyé vált Maranellóban, s már sokan leírták őt. Aztán 2014-re a Williamshez szerződött, „újrakezdte” karrierjét, s új otthonra és motivációra lelt. A szezon során nem egyszer beszélt arról, mennyire felszabadulttá vált azáltal, hogy nem nehezedik rá akkora nyomás, s érzi, hogy a csapata bízik benne – s a vele korábban a Scuderiánál is éveken át együtt dolgozó Rob Smedley is úgy érzi, a brazil visszanyerte régi jó formáját. Mindezt az utolsó két idei versenyen, Interlagosban és Abu-Dzabiban szerzett két dobogós helyezése (3. illetve 2. lett) is igazolta.

Felipe Massa ( Fotó: Photo4 / XPB Images)
Felipe Massa ( Fotó: Photo4 / XPB Images)


„Amikor munkába álltam a Williamsnél, és láttam, mennyire nyugodt ebben a közegben, már tudtam, hogy végre hozhatja majd azokat az eredményeket, amelyeket elvárhatunk tőle” – nyilatkozta a grove-iak főmérnöke az Autosportnak. „És szerintem ahogyan haladtunk előre a szezonban, ahogy egyre jobban élvezte az új közeget, ő maga is egyre jobb és jobb lett. Abu-Dzabiban véleményem szerint a legjobb Felipét láthattuk. Teljes mértékben hibátlanul versenyzett, sok információt adott, aktívan kivette a részét a taktikázásban is.”

„Megkértem a versenymérnökét, őt is kérdezze meg az utolsó gumiválasztásról (a lágyról a szuperlágy gumira váltott az utolsó etapban, mellyel megpróbálta utolérni a vezető Lewis Hamiltont – a szerk.), ő pedig minden információt megadott számára, majd Felipe közölte vele, hogy próbáljuk meg. Egy élversenyző így csinálja. Egy élversenyző részt vesz ebben és irányít. És nem csupán ilyen téren volt hibátlan: a ki- és bevezető körei, minden más is. Ez a legjobb Felipe volt” – méltatta korábbi versenymérnöke Massát.

Noha 2008 ezüstérmese már pályafutása végéhez közelít, Smedley nem hiszi, hogy ezzel le kellene írni őt. Mi több, szerinte még most, 33 évesen is képes lehet újra olyan kimagasló eredményekre, mint egykor a Ferrarival. „Az a Felipe, akit én ismerek, így versenyez, és el kell érnünk, hogy ő és a csapattársa is ilyen szinten teljesítsen minden hétvégén. Ha így versenyez és az autó is jó, nincsenek határok előtte” – vélekedett a brit.

Tovább >>>>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése